SLIDE HOUSE

Slide House to próba stworzenia autonomicznej przestrzeni, czegoś w rodzaju wyspy, na której użytkownik mógłby zapętlić się w podstawowych czynnościach i emocjach. Schody, które stanowią element projektu, kojarzone są zazwyczaj z wysiłkiem i jasno określonym celem. Zjeżdżalnia zaś to coś, co wzbudza emocje – nie tylko strach, ale i radość. Wewnątrz rury można całkowicie odizolować się od otoczenia lub po prostu się zdrzemnąć. Całość z estetycznego punktu widzenia jest ascetyczna – biała i neutralna. Obiekt został zaprojektowany z myślą o wnętrzach budynków użyteczności publicznej, ale może też funkcjonować w przestrzeni otwartej. Widoczny na wizualizacji obiekt został zaadaptowany specjalnie do przestrzeni holu galerii BWA w Zielonej Górze, zamówiony i tam też zrealizowany w ramach wystawy „Selected projects”.

2011