GRASS HOUSE

Koncepcja Grass House powstała przed projektem Hammock House, opierającym się na podobnym pomyśle. Chodziło tu o zrównanie hamaka z poziomem ziemi dzięki wykopaniu pod nim odpowiednio głębokiego dołka. Wskutek tego zabiegu diametralnie zmienia się percepcja osoby odpoczywającej we wgłębieniu, które mogłoby przypominać grób. Również przechodząca przypadkowo obok osoba byłaby prawdopodobnie zaskoczona kryjącą się pod stopami niespodzianką. Dziura może być błotną jamą wykopaną w ziemi lub – w wersji ekskluzywnej – wyściełana w środku trawą, płynnie łączącą się z górną powierzchnią. Kluczowym elementem instalacji są specjalnie zaprojektowane kotwy, które po wbiciu na głębokość 40 cm dają gwarancję stabilnego i bezpiecznego zamontowania hamaka. Obiekt został zrealizowany w poznańskiej dzielnicy Wilda na zaproszenie festiwalu streetartowego Outer Spaces.

2012